zaterdag 24 december 2022

Adem

 


Dit ben ik, in een hete zomer, me nog niet bewust van mijn lijf. Ik had er nog nooit over nagedacht. Ik was er gewoon. Maar in de vierde klas lagere school veranderde dat. 

De onderwijzer van de klas vond dat ik een veel te dikke buik had en dat kwam door mijn ademhaling. Dat zei hij tegen mijn ouders. En, zei hij, hij kon dat verhelpen. In de winter van 1953 kwam hij rond 5 uur diverse keren bij ons thuis. Aan beide zijden van de kolenkachel stond een gemakkelijke stoel, aan de ene kant die van mijn moeder, aan de andere kant die van mijn vader. De onderwijzer nam plaats op de stoel van mijn vader, mijn moeder zat op haar eigen plaats en ik stond daar tussenin, voor de kolenkachel in mijn ondergoed. De onderwijzer leerde me dat ademhalen met je buik niet goed was. Ik moest met inademen mijn buik inhouden. Hij legde zijn hand op mijn buik en leerde hoe dat moest. Als mijn moeder een kopje thee ging halen in de keuken, trok hij me naar zich toe en kuste me, fluisterend dat dat kusje eigenlijk voor zijn dochtertje was, dus niet aan je moeder vertellen. Ik vond het raar en voelde dat er iets vreemds aan de hand was, niet ten onrechte bleek later. Maar ik vertelde niets aan mijn moeder. Beloofd is beloofd. 

Onlangs, nu bijna 70 jaar later, werd ik verwezen naar longfysiotherapie omdat ik last had van copd en vastzittende adem. Bij de intake vertelde ik wat aarzelend dat ik jaren meditatie en yogacursussen had gedaan en feldenkraisoefeningen. Dat helpt, zei Nihan, mijn fysiotherapeute. Na een paar oefeningen moest ik rustig gaan zitten en een paar keer diep ademhalen. Je hebt een hele goede ademhaling, zei ze. Je ademt met je hele lijf tot in je buik. 

Ik kwam tevreden thuis en ademde tevreden in mijn buik. Opeens kwam die oude herinnering terug en de worsteling die ik mijn hele leven gehad heb met mijn buikademhaling. Daar zat meestal een barriere in. De adem mocht niet helemaal naar beneden. Mijn middenrif was ongeveer de veilige grens. Alles viel op zijn plek. Eindelijk had ik mijn eigen adem weer terug.





zaterdag 5 maart 2022

Aandacht


Vannacht, toen ik voor de zoveelste keer niet kon slapen en de radio aan wilde zetten om niet in mijn gedachten verstrikt te raken, kwam het woordje aandacht in me op. Aandacht voor mijn onrustige lichaam, dat kende ik. Maar aandacht voor mijn onrustige gedachten? Opeens ‘zag’ ik het. Aandacht en denken zijn niet hetzelfde. Mijn aandacht ging naar mijn gedachten. Korte flarden wervelden door mij heen. Flarden zonder onrust, flarden in het nu, flarden die zonder ophef weer plaatsmaakten voor de volgende gedachte. Het was een wonder. 

En toen vond ik me terug in een reeks gedachten die mij naar de keel vlogen. Zonder dat ik het gemerkt had was de aandacht verdwenen. 


Jarenlang heb ik naar Maarten geluisterd. Jarenlang heb ik geprobeerd mijn gedachten te volgen. Maar pas vannacht wist ik wat hij al die jaren probeerde duidelijk te maken. Ik ben een trage, maar gelukkige leerling.

donderdag 24 februari 2022

Kleine handen

Vandaag begon de oorlog in Oekraïne echt, na lange tijd van dreiging en diplomatie. Het voelt als een grauwsluier die over me heentrekt. Het is de zoveelste stormvloed die op ons afkomt. Ons leven is tot nu toe rustig verlopen. We hebben alle voortekenen genegeerd. 

Vanmorgen kwam via de mailinglijst: Laurens Jz Coster een gedicht binnen

In het gedicht

De wanden zijn wit en de psychiaters
verdacht vriendelijk. Er is hoop
op genezing, maar ik heb nog niemand
zien weggaan, of hij kwam terug.

Dagen dat ik op weg naar mijn eigen kamer
verdwaal wisselen zich met dagen
waarop ik de wereld doorschouw als een kristal.

Soms word ik krijsend wakker.
Soms word ik afgevoerd en verdoofd,
soms vastgebonden.

Er zijn momenten waarop ik eeuwenlang
mijmerend volmaakt gelukkig ben:
wanneer ik dan mijn handen op de aarde leg
zijn het kleine handen.


Jotie T’Hooft (1956-1977)

 

Ik weet niet waarom, maar de laatste twee regels geven me troost. Het besef van kleine handen op de grote aarde.

Een droom We gingen naar huis na een cursus, samen met andere deelnemers, op weg naar het station. Het was een landelijke streek, aan één ka...